De geschiedenis van

Achlum

   
  Klaas Gerrits Wierenga,

"Klaas Kunst"

 

Een bekend Achlumer die in de geschiedenis bekend is gebleven was Klaas Kunst. Er deden zich in die dagen vreemde verhalen over de man de ronde. Hij zou een uitzonderlijk vreemde man zijn geweest, begiftigd met bovenaardse machten.

Hiermee wordt bedoeld Klaas Gerrits Wieringa die leefde van 1673 tot 11 april 1741. Hij is boer geweest op boerderij 35, waarvoor later in de plaats is gekomen de boerderij IJslumburen no. 1.

Na de hier bedoelde Klaas is de familie er blijven wonen tot in 1828. Een kleinzoon, ook een Klaas Gerrits heeft daarna in een huis te IJslumburen gewoond tot hij in 1846 naar Harlingen is ver­trokken.

 

Klaas was het bijna nooit met de predikant ds. Greidanus eens.

Hij was lidmaat van de gereformeerde/hervormde kerk en, naar men zegt, aangeklaagd bij de kerkeraad. Sommigen meenden dat iemand die zulke duivelse kunsten kon doen van de kerk diende afgesneden te worden. Dominee, vergezeld van een ouderling, kwam Klaas dan ook een bezoek brengen en onderhield hem erover, dat hij dingen deed, die geleken op duivelskunstenarij. Maar Klaas zei: "Ja dominee, dat zijn dingen waar onnozele mensen vreemd tegenaan kijken, maar voor iemand die er het rechte van begrijpt, zijn ze doodeenvoudig". Hij had het door eigen oefening tamelijk ver gebracht in de wis-, ­natuur- en sterrenkunde, maar het volk hield hem voor tovenaar. Hij was erg bevriend met zijn landheer prof. H. Venema, hoogleraar in de theologie te Franeker. Maar diens collega prof. N. Ypeij, eigenaar van de boerderij Gelterp (no. 26) hoogleraar in de wiskunde droeg bij tot de kennis van Klaas Wieringa over de wetenschap waar Klaas veel belangstelling voor had.

Klaas kon het doen donderen en bliksemen, tegen de wind in zeilen en dergelijke kunsten, bij het toveren af, met instrumenten die hij zelf maakte. Alleen meester Jan Pruim, chirurgijn te Achlum, die bij Claes IJmtes ook wordt genoemd, bood hem wel eens de helpende hand.

 

Hoe het ook zij, we zullen deze verhalen niet overnemen. Belangstellenden kunnen ze vinden in net Frysk Sêgenboek van S.J. v.d. Molen. Hier staan dertig verhalen in, maar in geen enkele wordt het dorp bij name genoemd, waaruit wij enige gegevens zouden hebben kunnen putten.

De oud Achlumer Harmen Sijtstra heeft de verhalen destijds weer­gegeven in het blad Iduna dat hij met anderen, enige tijd heeft uitgegeven. Vermoedelijk heeft hij rijkelijk ongeremd zijn fantasie laten gaan.

Uit overlevering is bekend dat Klaas een bekend paardeman was. Anderen brachten hem wel eens een erg moeilijk paard, dat zij bijna niet tot enige arbeid konden brengen. Maar tegen Klaas moest het dier het afleggen.

Dat hij een bekwaam man was vinden we ook in de kerkerekening, want hij deed ook aan land meten, voor welke werkzaamheden hij eens een vergoeding van de kerk ontving.

Klaas Gerrits Wieringa is in de kerk te Achlum begraven. Op zijn grafsteen staat: "Anno 1741 den 11 april is in de Here gerust de eersame Klaes Gerrits Wieringa in leven huisman tot Achlum. Oud 68 jaar en leidt alhier begraven".

De grafzerk is, jammer genoeg, niet meer zichtbaar.

     
     
     
     
   

Verder >

< Terug naar overzicht Families

< Terug naar Inhoudsopgave

©Klaas van der Pol, Drachten 1987 - VanderVelde.Net